NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.04.28. 07:43 Dora The Explorer

Mentsük meg a grizzlyket!?

 Mikor a Rockiesban túrázunk, kétféle táblától ver ki a víz patakokban. Az egyik arra figyelmeztet, lavinaveszélyes területen tartózkodok, igyekezzek nem itt tollászkodni. A másik arról tájékoztat, medvék lakta vidéken bóklászok, legyek óvatos. Az első veszélyzóna miatt azt hiszem, megnyugodhatok, hiába az áprilisi hó, a lavinaszezonnak lassan vége. A macik viszont mostanra már tuti kint kószálnak, bár azt elég nehéz megmondani, hányan lehetnek. Egy, immár öt éve tartó, az Alberta's Foothills Research Institute által folytatott kutatás szerint az albertai grizzli populáció továbbra is csupán néhány száz egyeddel rendelkezik és ez a szám folyamatosan csökken. 

Medvékkel való kapcsolatom ez idáig monogámnak bizonyult, tetszik érteni, enegm érdekeltek ők, de őket én nem. Természetesen én is a Vackor-Micimackó-TV maci háttérrel kezdtem pályafutásomat medvédiában. Majd ezt követte a Medve című film és még néhány évszak az erdőn, hála a Magyar Televíziónak. Illetve előfordultak állatkerti, cirkuszi találkozások, de ezek is eseménytelenül teltek. 
Aztán megérkeztem Kanadába, azon belül is Albertába, ahol a mackó amolyan nemzeti jelkép a hód és a lúd mellett. Emlékszem első túránkra, vigyorogva rázogattam a medvecsengőt és érdeklődve vizsgáltam a medveriasztó sprayt. Kempingezéskor külön medvebiztos tárolókba kellett elhelyeznünk az élelmünket, az erdőben Step pedig néha nagyokat kiáltott. Bennem azonban nem realizálódott, miért is ez a nagy óvatosság.
Egészen A vadon foglyai (The Edge) című filmig. Zanzásítva, a történet azt meséli el, hogyan menekül három, kettő, majd egy ember a medve elől Alaszka erdein keresztül. (A filmet egyébként itt, Kanadában a Sziklás-hegységben forgatták.) Látva, mire képes egy majd 300 kilogrammos, éles fogakkal és karmokkal felszerszámozott hústömeg, kicsit revizionáltam korábbi maciképemet. Azóta én is lelkesen kurjantgatok és figyelek minden neszre, ha kint vagyunk a hegyekben. A monogámiát fenntartandó.

A helyi legendák szerint a grizzlik évezredekkel ezelőtt, mint hódító királyok érkeztek északról a gleccsereket és mocsarakat átszelve a Sziklás-hegységbe. Akkor lehettek vagy több százezren, mostanra számuk egyes területeken 1-2000, máshol csak néhány száz. A grizzlivadászatot 2006-ban ideiglenesen ugyan felfüggesztették, de a populáció a 2002-es 1000-ről mostanra így is 400-ra csökkent. A moratórium pedig jövőre lejár. A macik jelenleg nem taroznak a veszélyeztetett és védett fajok közé, bár felvételük folyamatban van (in progress), annak függvényében döntenek, merre billen a mérleg mutatója. Félő, egyre lejjebb, lévén az állatok igen érzékenyek az emberi jelenlétre és Alberta Kanada egyik legrohamosabban fejlődő régiója mind gazdasági, mind népességi szinten. A Banff National Parkban lévő autópályát, mely a Rockies albertai részén halad keresztül például most szélesítik...


Kanadai szuvenír

Annak ellenére, hogy a grizzli Alberta egyik védjegye, nem mindenki aggódik az állatokért. Néhányan szóvátették, a macik védetté nyilvánítása igen káros lehet a tartomány gazdaságára és iparára, mivel ez esetben szigorúbb szabályok lépnének érvénybe az olaj, gáz, szén beruházások illetve a fakitermelés területén. Mások azzal nyugtatják a környezetvédőket, a grizzli vándorló állat, képes több száz kilométert is megtenni, lehet, hogy  a macik csak ideiglenesen tartózkodási helyet váltottak. Ezt az érvelést támasztja alá, hogy populációjuk a szomszédos Brittish Columbia (BC) államban növekszik. Persze vannak, akik örülnének, ha a grizzlik továbbra is csak nyomokban fordulnának elő Albertában, így nem veszélyeztetnék az emberek jogait és testi épségét. 
Abban viszont mindenki egyet ért, Alberta terepviszonya nem éppen grizzlibarát. Itt a medvéknek sokkal nagyobb területet kell bejárniuk, hogy élelemhez jussanak, mivel ritkább a növényzet és kevesebb a hal, mint BC-ben vagy Alaszkában. Lehet, ezt a macik is tudják?

1 komment

Címkék: medve alberta rockies


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr711090808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Step 2009.04.28. 17:28:10

Vicces volt, Borisek attelefonalnak hogy szerintuk itt forgattak a filmet (A Vadon fogjai) Kanadaban. Nezzuk a filmet es megjelenik egy taj, mondom Dorinak nekem ez ismeros. Gyorsan megnezuk az egyik nyari turazasom kepeit es megtalaltuk, kb ugyanonnan fenykepeztem le az Assinibione-t ahonnan oket kameraztak. Kesobb meg megtalaltuk a Three Sisters nevu alakzatot is, Canmore mellett...
süti beállítások módosítása