NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.05.15. 06:21 Dora The Explorer

Kémkölykök

 "Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek." Mondta volt Heltai Jenő és valószínűleg mondta volna ma is, ha velem tart a Triangle Gallery I Spy with my Little Eyes The 22nd Exhibition of Children's Art címmel május 28-ig tartó kiállításának megnyitójára. 

 

Kortárs galéria lévén, a Triangle mindig is szeretett kicsit formabontó, bohém, meghökkentő kiállításokat rendezni, szerintem nem volt olyan anyag, forma, eszköz, szín amivel ne találkoztam volna falai között a megismerkedésünk óta eltelt hét hónapban. Izzadunk is sokat egy-egy show berendezésekor, mikor hárman próbáljuk kitalálni, a kedves művész úr fentről lefelé, lentről felfelé lógva esetleg kifeszítve szeretné elhelyezni a gipszbe mártott százas szögekből álló kompozícióját, miközben azon imádkozunk, a szögek nem egy esetleg elkallódott képet hivatottak a falon tartani.  

A calgaryi North Mount Pleasant és Wildflower Arts Centers 5-14 éves kis kémeinek rajzai, szobrai, installációi azonban egészen más jellemzők miatt tűnnek nekem formabontónak, frissnek és lüktetően élettelinek. Van bennük egyfajta őszinte, a mesterkéltséget és a nagyon akarást nélkülöző, egyszerre egyértelmű, számomra mégis misztikus hangulatuk. Színek, színek, színek. Az első dolog, ami mindig szíven üt, mikor egy pöttöm által rajzolt, agyagozott, ragasztott, hajtogatott, festett vagy csak úgy odarakott alkotást látok. Nem tudom, honnan hozzuk magunkkal ezt a rendkívül éles, harmonikus színkavalkádot és sajnos azt se tudom, mely ponton veszítjük el ezt a fajta látásmódot. Miért kell (kell???) tanulni éveken át a panton skálát, miért kell vágni a komplementer színeket a gimi padban ülve, ha 5 évesen zsigerből tökéletesre színezek egy kakast? Miért kell hónapokig vázát rajzolni almával meg ronggyal, ha 6 évesen póló dizájnt nyomok csípőből Klee után szabadon? Miért kell mindig az unalmas félfamentes rajzlapot, a temperát, vízfestéket meg a zsírkrétát nyomatni, ha szívószálból és alufóliából sokkal izgalmasabb és környezetbarátabb dolgokat lehet gyártani?

Igen, nem kell, sőt, muszáj nem belesimulni a párhuzamos, négyszögletes, almásdrapáriás, színkőrös rajzóravilágba. Legalábbis, addig, míg gyerekek vagyunk. Ha sz istenek szeretnek, örökre.

A kiállítás képei az én fotogallériámban vagy a Triangle Gallery of Visual Arts-ban tekinthetőek meg.

 

5 komment

Címkék: gyerek galéria kiállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr261122660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaGab 2009.05.15. 23:11:50

Hogy miért kell? Nem kell, de a körülvevő világ nem megfelelő ingereit senki sem kerülheti el. A modern világ folyton-folyvást befolyásolja a gondolatokat, az ember lassan átalakul és elveszti őszinte gyermekded lényét… Néha jó leülni és kreálni valamit, ami ábrándokból, gondolatokból, érzésekből születik. A gyerekek nem gondolkodnak színeken, formákon…csak jön belőlük, amiket őszintén fel is mernek vállalni! A felnőttek pedig már előre azon gondolkodnak, hogy ki mit fog hozzá szólni, hogyan lehetne megfeleltetni a közízlésnek… Gyermekként mindenki tucatszám építi a homokvárakat, felnőttként pedig el sem kezdi, hiszen előre aggódik, mi lesz ha összedől….

Az alkotások nagyon jók!!!!

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.05.16. 18:55:42

Gábor, ezt a kommentet nagyon köszönöm, mert kiegészítetted azzal a posztom, amit nekem már nem volt energiám kiírni magamból éjszaka. "Gyermekként mindenki tucatszám építi a homokvárakat, felnőttként pedig el sem kezdi, hiszen előre aggódik, mi lesz ha összedől." - ezt a mondatot pedig bevésem Heltai mellé és igyekszem tucatszám homokvárakat építeni továbbra is. Bár addig nem aggódom, míg a barátaink 9 éves kislány kétségbeesett arccal tartja a kezében az ÉN cipőmet (sárga katicás-virágos converse), mert azt hiszi az osztálytársa hagyta náluk....:)

SzaGab 2009.05.16. 21:13:52

Dóri, Naná, hogy rákerestem a cipőre...:-) Nem lepődtem meg, szerintem tökéletes választás az egyéniségedhez! Az írások továbbra is frenetikusak. Igaz kikapcsolódás számomra! Thanx!

lyoni magyar 2009.05.17. 12:29:39

Szia Dóra!

Egyből egy kis offal kezdeném, a kérdésem az lenne hogy mik az esélyeim kikerülni kanadába fogtechnikusként, felsőfokú francia, és egyelőre alap angol nyelvtudással.

És hogy on is legyen, gyermekien tökéletesek az alkotások, nekem leginkább a cipő tetszett, nagyon ötletes :)

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.05.18. 02:43:31

@lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen, köszönöm.

Off-ra reagálva. Először is a végzettséged. Én annyit tudok, hogy a magyar MsC (egyetemi diploma anno) egy itteni BsC-nek felel meg. Nem tudom, egészségügyben ez hogyan és merre bonyolódik a szakosodás miatt. Másik kérdés, hogyan jössz ki. Az én vízumom például ne engedi, h health (child) care-ben dolgozzak. Child care-hez csak egy eü vizsgálat kéne, asszem, health care passz. De ezeknek mind utána tudok neked kérdezni, küldj email címet a doratheexplorer.blog@gmail.hu-ra, ha érdekel.
Mennyire van lehetőség most kijönni? A kvóta idénre is 250 ezer ember, ennyit engedne be Kanada. De nem tudom, ennek hány százaléka a permanent resident, a work permites, a student visa-s, stb. Munkát találni viszot most már itt se annyira könnyű, lékerültek a now hiring táblák szinte mindenhonnan. Plusz nyílt titok, előnyben részesítik a citizeneket és a permanent residenteket az állások betöltésénél. A franciád Quebecben viszont biztos nagy ász lenne és annyit tudok, egészségügyi területen ellég nagy a szakklépzett munkaerő hiány. Ajánlom továbbá ezt a linket www.workingincanada.gc.ca/welcome-eng.do

On-ról. A cipő nekem is kedvencem volt, de én a pólót csempésztem volna ki szívesebben :) a kis művészek is nagyon tökéletesek voltak, hihetetlen, milyen komolyak tudták bemutatni a műveiket. Róluk mindenféle személyiségi meg miegyéb jogok miatt sajnos inkáb nem tettem fel képet.
süti beállítások módosítása