NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2008.12.23. 20:19 Dora The Explorer

Kemény dió

 Sose próbáltam még egymagam levezényelni egy teljes karácsonyt. Pláne nem egy olyan országban, ahol a karácsonyfát már december elején felállítják - persze, hogy kifogyott mikulásra az összes szalmadísz, ahol az olajos magvakból legalább 50 féle van, kivéve a daráltat, ahol a Santa és nem a Jézuska hozza 25-én az ajándékokat, ahol a hal csak és kizárólag lazac és ahol már vagy másfél hete -27 és -15 között ingázik a hőmérő higanyszála, ahol mindezekért cserébe fehér karácsony van.

Fejembe vettem, valamennyire ragaszkodom a magyarországi hagyományokhoz. Legalábbis a gasztronómia józan keretei között. A sütőhöz egyébként is valamilyen rejtélyes vonzalom fűz, gondoltam, itt az alkalom, kiélhetem süteménykészítési hajlamaimat. Hogy egy képzavarral éljek, a legkeményebb dió a mák beszerzése volt. Darálatlan ugyan szezonban kapható, de az összes, általam felkeresett helyen avas volt. Meggyet pedig csak befőttként, 1000 forintnak megfelelő dollárért lehet kapni. Így végül a mákos beiglit kihúztam a listáról. Bőven elég lesz nekem meggyürkőzni a dióssal.


Kép innen

Ezen a ponton jött a következő akadály. Vagy háromfajta diót, legalább öt fajta halmazállapotban lehet itt beszerezni a boltokban. Mínusz a darált. Magad uram, ha szolgád nincsen. Ezt te most nem látod, de elárulom, igen lassan gépelek, ugyanis most fejeztem be 30 dkg dió sajtreszelőn való lereszelését. Az állag ugyanaz, mintha daráltam volna, csak így ráment vagy másfél órám, meg az ujjlenyomataim fele.

A dió egyébként az észak-amerikai karácsony egyik meghatározó eleme. A nutcracker annyira népszerű díszítőfigura, mint Magyarországon az angyalka.  A dióra ráharapó katona, lovag vagy király figura a 15-i századból, Németország falvaiból, ahol a fafaragás volt az egyik legnépszerűbb iparág. Észak-Amerikába a bajor telepesekkel együtt utazott be és szépen lassan elveszette eredeti funkcióját. Érdekes próbálkozás is lenne egy ember nagyságú vagy plüss nutcrackerrel diót aprítani. Hogy került ez a kicsit militarista alak a karácsonyfa közelébe? Lefogadom, téged is elcipeltek egyszer a Diótörő című balettra. Emlékszel, a történetben egy kislány szerepel, aki karácsonyra egy életnagyságú diótörő figurát kap.

 

Másik kihagyhatatlan karácsonyi kellék házakat indaként behálózó égősorok tömkelege. Néha az az érzésem, nem hivatalos verseny folyik, ki tud még több, még színesebb, még télapósabb, szarvasosabb, még villódzóbb fényeket felapplikálni a kertjébe. A szomszéd fénye mindig zöldebb?
Szerencsére úgy tűnik, pénzköltésben nem próbálják meg túlszárnyalni egymást a kanadaiak. Legalábbis én épp bőrrel és idegrendszerrel megúsztam minden eddigi, boltban töltött percet. Leszámítva azon egyszeri alkalmat, mikor eltévedtem a belvárost behálózó üzletközpont labirintusában. Hóbanfagyban remek megoldás, hogy a fél downtown bejárható a bevásárlóközpontokat összekötő kilométeres függőfolyósok rendszerén.  Lehet, térkép és iránytű nem árt, ha valahova sietsz.

Hogy mit kivánok karácsonyra? Most éppen azt, hogy sikerüljön a beigli (mamiii, mi az, hogy kevés tej meg ne legyen túl híg???), hogy Step szép cserepes fát találjon és ne felejtsen el csoki öntetet venni a somlóihoz, hogy Loius tudjon savanyú káposztát venni (a töltött káposztát kiszerveztem a székelyeknek), hogy megkapja minden rokonom, barátom és üzletfelem a Johnnyval hazaküldött ajándékaimat, hogy legalább holnap 15 foknál melegebb legyen a lakásban, hogy a sertéshúsnak látszó tárgy a hűtőben tényleg karaj legyen (az angol címke alapján tőlem akár az orra is lehet), hogy szerdán fel tudjam hívni anyut és aput, hogy…Túl hosszú mondatot írtam, besípolt a word helyesírás ellenőrzője. Igaza van, telhetetlen vagyok. Egy dolgot kívánok. Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek az calgaryi városhatáron innen és túl az alábbi dallal, ami számomra ilyenkor kihagyhatatlan.


Billy Mack - Christmas Is All Around - MyVideo Österreich

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony bevásárlás sütés beigli


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr74838934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása