NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.04.22. 00:32 Dora The Explorer

A jégmező lovagjai 3/1

A Föld napjának kapcsán sokat gondolkoztam, milyen aktualitással szolgáljak calgaryi megvilágításból. A környezetszennyezés miatti sirámot másoknak hagyom, úgy gondolom, ezen a napon inkább ünnepelni kell, azt, amink van. A városban fellelhető zöld ötletekről, programokról, lehetőségekről már korábban, a márciusi Föld órája kapcsán lelkendeztem, így ez a kártya is kijátszva. Földanyánknak köszönhetően hétvégén azonban olyan élményben volt részem, amelnyek köszönhetően újra rádöbbentem, a természet végtelen csodáihoz az ember meg sem próbálhat felérni. Maximum hálával vegyes alázattal szemlélheti, mit képes létrehozni az elemi erő egy kupac tűzből, vízből, anyagból, levegőből, élő- és élettelen képletből.
A következő napokban megpróbálkozom visszaadni mindazt a gyönyört és káprázatot, amit a Wapta Icefielden átéltem szombaton és vasárnap. Igyekszem leírni, mitől is gleccser egy halom jég, miért egyedi a Sziklás-hegység ezen jégmezője, mire számíthat a vakmerő túrázó, ha gleccserre merészkedik és milyen élményekkel és megpróbáltatásokkal szembesültünk az eltelt két nap alatt.

A Wapta Icefield a Sziklás-hegység ún. amerikai vízválasztójának (Continental Divide) területén húzódik, a kanadai Brittish Columbia keleti (BC) és Alberta (AB) tartományokat hegységeit illetve a banffi és a yohoi nemzeti parkok egy részét beterítve. (Egyes számban csupán a Mt. Gordon hegység észak-nyugati részét értjük alatta, de ha Wapta Icefieldsről beszélünk, ide tartozik még a Waputik Icefield is.) A jégmező 80 km2-es alapterületén négy nagy gleccser található, a Bow, a Peyto (AB), a Yoho és a Vulture (BC). (Korábban a Crowfoot gleccsert is ide sorolták.) 


Bow Glacier széle útban a Bow Hut felé

A Wapta szó a helyi Creek indián törzs nyelvén vízesést jelent.  A gleccserekből származó víz fontos szereplője is a környék életének, hiszen a jég táplálja a a hegység négy nagy folyóját, a Mistayat, a Bowt - mely Calgaryn is áthalad -  valamint a Yohot és a Blaeberryt (BC), továbbá a több száz kisebb patakot, vízgyűtőt és tavat. Ez utóbbiak egyike az Icefield alatt hullámzó Bow Lake, amely gyönyörű túristacélpont, de nekem sajnos nem lopta be magát egyelőre a szívembe. Erről majd később. Az Icefiled népszerűségét nem is a tónak, hanem a területén sorakozó, az Alpine Club of Canada által működtetett, jól felszerelt menedékházak köszönheti, melyek egész évben nyitva állnak, hegyi viszonylatban kényelmes pihenőhelyet nyújtva a jégmező lovagjainak. 


A Bow Hut, a Wapta Hiltonja

A Rockiesban található jégmezőket felépítő gleccserek körülbelül negyed millió éve jojóznak fel-le a hegység völgyeiben. Folyamatos fel-le vándorlásuknak köszönhető, hogy a hasadékokon, kanyonokon és szurdokokon keresztül évszázadokkal ezelőtt az indiánok, a 21. században pedig a Trans Canada autópálya utasai át tudtak/tudnak kelni a hegység vonulatain. 
A gleccser igazából olyan, hóból kialakuló jégtömeget jelent, mely a gravitációnak és saját súlyának hatására folyamatosan lefelé csúszik. A fagyasztódban felhalmozódott jeges hó tehát nem gleccser, mindaddig, míg el nem kezd mozogni. Önmagától.

Születésükhöz csupán egy nagy adag firnes hóra és napsugárzásra van szükség. (Figyelem, a firn és a firm nem ugyanaz - a két kifejezés keverését főleg Step jelenlétében tessék kerülni, ő erre ugrik. Míg az n-es változat a szakszó a jeges, kemény hó leírására, az m-es alakot inkább a köznyelv használja, mindenféle, keményebb anyag jellemzésére.) Ahogy a nap folyamatosan melegíti a gleccser legfelső rétegét, a megolvadt vízcseppek szépen lassan utat találnak lefelé, az alsóbb, hideg rétegekbe, ahol parányi jégszemekké fagynak. Közben mindenféle szennyeződés - sziklák, kövek, hordalék, fadarabok- is bekerülnek a rendszerbe, így jön létre a jégfolyam alapját alkotó, akár 1000 méter vastag réteg. Majd a folyamatosan gyarapodó jégtömeg, hála a gravitációs erőknek és saját tömegének szépen lassan elkezd lefelé vándorolni, míg elérve a hóhatár végét patakká, folyóvá, tóvá változik.

A sebességét azonban még egy csiga se nagyon irigyelné meg. Egy gleccser óránként átlag 6 mm-t, évente pedig 54 m-t halad. A csiga ehhez képest 50.000 mm/h-es sebességével suhan. A jégfolyam mozgása leginkább egy sűrű folyadékéhoz hasonlítható. Középen és a felületén gyorsabb, mint a széleken és a mélyebb rétegekben, mivel az alsóbb rész sűrűbb és képlékenyebb, mint a felső. Akár még egy nagyobb akadályon - például sziklán - is gond nélkül átbukik, míg a kevésbé mozgékony rész elakad, ezzel ún. gelccserhasadékokat létrehozva.

A gleccserhasadék az egyik oka, hogy a jégmezőkön való mászkáláshoz több kilónyi felszerelésre, tapasztalatra és tudásra van szükség. Egy hasadék lehet akár 20-25 méter mély is, előfordulhat, hogy vékony hóréteg vagy egy kevésbé erős hóhíd fedi. Ha belepottyansz, kötél, beülő és a társaid segítsége nélkül nem keveredsz ki belőle, az biztos. Tipikus gleccser beli pillanatfelvétel, ahogy egy-egy emelkedőn libasorban igyekszik egymás után 2-3-4, kötéllel összekötött alpinista, derukon zörgő karabínerek, jégcsavarok, biztosítóeszköz, hátukon hatalmas túrazsák, melyről jégcsákányok, lavinalapát, -szonda lifeg, testükön pedig pittyeg a lavinadetektor. Ha valamelyikük esetleg egy hasadékba zuhanna, a többiek súlyukat, csákányukat, jégcsavarlyukat bevetve remélhetőleg ki tudnák húzni. De nem árt, ha túra előtt ezt még "életlen" helyzetben gyakorolják. A lavinaeszközök szerepéről most nem értekeznék megint, csupán annyit jegyeznék meg, nem árt, ha mindenki rendelkezik a szükséges alapfelszereléssel. Nagyon ciki tud lenni, ha azt temeti el a hó/jég, aki az egyetlen lavinalapátot és/vagy szondát cipelte. 

Summa Summarum, a gleccsert is illik tisztelni, már csak méretei és életkora révén is. De ha óvatosan, a békéjét nem bolygatva, a szeszélyeit és a képességeit ismerve, barátként közelítesz hozzá - valamint tudod, mikor jobb inkább magára hagyni - olyan világba kapsz betekintést, amit még a legjobb HD tévéden futó National Geographic műsor sem tud visszaadni. Persze, fotelben ülve nem kell azon aggódnod, hány vödör havat olvassz a vacsorádhoz...

1 komment

Címkék: föld túra hegy jég gleccser wapta icefield jégmező


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr241079242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaGab 2009.04.22. 17:49:54

Húha!!!!!

Továbbra is ámulok bámulok, jobbnál-jobb cikkek... A folytatást már nagyon várom, tetszik a tudományos megközelítés is! A popcornt, ropit, és az olvasójegyet már megvettem...:-)

Ügyes vagy!!!!!
süti beállítások módosítása