NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.03.29. 09:01 Dora The Explorer

Weniger licht!

A környezetvédők feleslegesen kongatják a vészharangot. Ez volt a címe az első disputa versenynek, amin részt vettem. Az egyik csapatnak pro, a másiknak kontra kellett érvelnie a tétel mellett/ellen. 1995-ben, a Budapesten, az Egry József utcai Általános Iskolában. Akkor még ugyanolyan eséllyel lehetet tagadó csapatként vitát nyerni, mint állítóként. Most, 2009-ben úgy érzem, ez sokkal nehezebb lenne. A világ bármely pontján.

Switching off your lights is a vote for Earth, or leaving them on is a vote for global warming. Részlet az Earth Hour honlapján olvasható kiáltványból. A 2007-ben, Sydneyben indult mozgalomnak köszönhetően idén több, mint 74 ország körülbelül 1 milliárd lakosa kapcsolta le a villanyt szombat este 8:30 és 9:30 között. Számomra azonban továbbra is az a kérdés, hány ember, cég, nagyvállalat fogja csökkenteni a felesleges energiafogyasztását és károsanyag kibocsájtását az év fennmaradó 364 napjának 24 órájában.

 

Egy átlagos észak-amerikai háztartás évente kb. 65 kg-nyi CO2-t termel. Az európai mennyiség majd kétszeresét. Az európaiak ugyanis például teregetnek, szellőztetnek, kisebb lakásokban élnek és kisebb teljesítményű autókkal vagy tömegközlekedve jutnak el A-ból B-be. 
Kanadát és Albertát mostanában nem éppen környezetbarát oldaláról muttata be a világsajtó. Az utóbbi hetekben szinte minden nap belefutottam egy olyan cikkbe, ami az albertai olajhomok kitermelés környzetkárosító hatásait ecsetelte. Szomorú, ami a tartomány északi felén történik, remélhetőleg a nagyobb sajtóvisszhang és az ország vezetőinek ígéretei segíteni fognak abban, hogy legalább egy fokkal javuljon a helyzet, Jelenleg az összes, még el nem készült projekt áll, van idő törpölni, mit lehetne máshogy, okosabban csinálni. 

Kicsiben ugyanis nem annyira ökológiai zsákutca a világ eme pontja. Calgaryban én egészen sok, szimpatikus zöld kezdeményezéssel találkozom és úgy tűnik, a helyiek fogékonyak is a környezetbarát ötletekre. 
Calgary egyik jelképe, a Calgary Tower például már március 13-a óta esténként zöld színben világít. Az eredeti, piros égőket a One Change nevű civil szervezet önkéntesei cserélték zöld színű, energiatakarékos (CPL) izzóra, ezzel 104 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. Mellesleg nekünk Steppel így zölden jobban is tetszik. Ugyanezen szervezetnek köszönhetően kaptak az albertaiak ingyen CPL izzókat a postaládájukba, a hegy megy Mohamedhez alapon.  De épülnek az új bicikliutak, miközben szépen karban tartják a már meglévőket, a város betiltani készül a műanyag szatyrokat, egyre népszerűbbek a napkollektorok és a mozgásérzékelős lámpák is.

A város hulladék-és újrahasznosítási politikájáról korábban már többször írtam. Új mozzanatként áprilistól lehetőség van olyan, ún. kék kukák igénylésére is, melyekbe az újrahasznosítandó szemetünket gyűjthetjük. Válogatás és konténerhez való zarándoklás letudva, neked csak ki kell tenned a kék kukádat a házad elé, a megadott időpontokban. 
Jól hanzik, még sincs mindenki elragadtatva az ötlettől.

A szelektív szemétgyűjtés a bírálók szerint sokkal költségesebb, több szállítást és logisztikai szervezést kíván. a szemét feldolgozása, újrahasznosítása pedig sokkal több CO2 kibocsájtással jár, mint az eredeti szemét eltűntetése és a teljesen új termék előállítása. Lehet, az egész csak arra jó, hogy megnyugodhassunk, tettünk valamit a környezetért? Lehet, nem a minél kényelmesebb, lelkiismeretnyugtató módszerekben, hanem inkább a fogyasztásunk racionalizálásban és mérséklésében kellene keresnünk a megoldást, ha valamit szeretnénk tennünk Földünkért? Például ha nem használjuk, kapcsoljuk le a villanyt!

Ps: A szombati zöld menün egy biciklis éjszakai biciklis felvonulás is szerpelt, nem tudom, végül megtartoták-e, mivel órák óta szakad a hó. A héten mér másodszor döntöttünk márciusi hórekordot Ennyit a globális felmelegedésről...

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr741032420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Step 2009.03.29. 17:04:55

Az atlag amerikaiak raadasul ujra nagy autokat kezdtek el vasarolni, mivel olcso a benzin es az autok olcsobbak...
Erdekes hogy egy amerikai V6-os/V8-as autok joval olcsobbak, mint az europai/japan autok, de nem hinnem hogy csak a szallitasi koltseg miatt.
Tavaly egy tanfolyamon amerikaban kerdeztem oket hogy miert kell nekik nagy Truck, mire ok azt feleltek hogy van kertjuk es idonkent kell szallitani egy-ket dolgot, aztan mondtam nekik hogy ezt europaban konnyen megoldjak egy utanfutoval, vagy mondjuk van Truck szeru autojuk, de nem 6 literes...
Itt Kanadaban azzal is jonnek hogy telen kell az eros auto. Hmmm otthon ugyaolyan tel van/volt sok hoval es az 1.4-es Focusommal ugyanolyan jol tudtam kozlekedni, sot itt a hegyek fele kocsikazva, inkabb az arokban lattuk a nagy autokat, mert azt hiszik hogyha nagy az auto, akkor konnyebben lehet vele menni.

NO COMMENT
süti beállítások módosítása