NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.01.24. 07:32 Dora The Explorer

Téli szél vizet áraszt

Élt egyszer egy indián lány a Lil'wat törzsben, Chinook-Szélnek hívták. Egy nap találkozott egy másik törzsből való fiúval Gleccserrel. Egymásba szerettek, összeházasodtak és a fiú magával vitte északra, a saját földjére. Chinook-Szél sóvárogva gondolt otthona melegére és üzenetet küldött népének, akik hópehely formájában siettek hozzá, hogy hazavigyék. Gleccser nem akarta elengedni feleségét, de a hópelyhek erősebbek voltak nála és végül legyőzték, így Chinook-Szél visszatérhetett törzséhez, délnyugatra. 

Ez a indián legenda nem egy balul elsült love story, hanem az Észak-Amerika nyugati részén és a Kanadai Préri illetve a Great Plain területén tapasztalható időjárási jelenség, az ún. Chinook (ejtsd shinuk vagy csinuk) szelek keletkezésének története. Ha Albertában (B.C.-ben vagy Montanában) jársz télen, gyakran úgy tűnhet, az emberek karácsony közeledtével nem a Messiást, hanem a Chinookot várják. Ő itt annyira népszerű, hogy a két kezemen nem tudnám megszámolni hány dolog viseli Calgaryban a nevét. Persze, könnyű annak befutni, akinek a neve hóevőt jelent és képes akár néhány óra leforgása alatt a -20-ból +20-at varázsolni.

A Chinook valójában nem más, mint egy főn szél és valóban úgy érkezik, ahogy a hópelyhek az indián lány megmentésére siettek. Ahogy nyugatról, a Csendes-Óceán felől érkező levegő beleütközi a Sziklás-Hegység vonulataiba és felemelkedik, a felhőkben lévő nedvesség összetömörül és csapadék formájában távozik. Miután a már száraz levegő átbukik a hegység túloldalára, megindul lefelé és a süllyedés valamint az összenyomódás következtében felmelegszik. Előfordul, hogy néhány perc alatt akár 20 Celsius fokot is emelkedhet a hőmérséklete. Ennek következtében míg a Sziklás-Hegység nyugati részén tombolnak a mínuszok és esik vagy havazik, a keleti, halleluja albertai oldalon a hóevő Chinook egy-két óra alatt felolvasztja akár a 30 centis havat és a jeget, miközben a zord télből balzsamos tavaszt fakaszt. Majd néhány napnyi időzés után továbbáll, hogy visszaadja a helyet a hideg, sarkvidéki szeleknek.

Aki érti a Chinook nyelvét, könnyen meg tudja jósolni, mikor jön. Érkezésének hírnöke lehet egy kisebb lehülés, vagy némi havazás. Vendégeskedésekor pedig vastag felhőpaplannal takarja be az eget, melyet alkonyatkor narancs, piros és rózsaszín fényekkel színeznek a lemenő nap sugarai. Chinookológiában járatlanok - mint szerény személyem megérkezésekor - aggódva tekintgetnek ilyenkor a borúsnak látszó égboltra és keresik eszeveszetten az esőkabátot. Pedig a csapadék a legutolsó dolog, amire számítani lehet. 

Hogy milyen gyakran jön, és meddig marad, nehéz megjósolni. A leginkább érintett, dél-albertai területek, mint pl. Lethbridge városa évente átlagosan 30-35 Chinook nappal büszkélkedhetnek. De Calgary sem panaszkodhat, a Hóevőnek hála itt karácsonykor 30%-al kevesebb hó esik, mint a 300 km-rel északabbra található Edmontonban. Tavaly télen például nagyon kevés, igazán meleg nap volt, idén viszont már kétszer-háromszor járt errefelé a meleg szél, legutóbb majd egy hétig csücsültünk a +10-15 fokban. Amiből persze 24 óra leforgása alatt -15 lett. Természetesen van, hogy a Chinook végül meggondolja magát, vagy legyőzi a sarki szél és annak ellenére, hogy az összes időjós pluszokkal kecsegtetett, a hőmérő higanyszála egyre lejjebb és lejjebb csúszik. 

Át lehet-e vészelni az ilyen Chinook napokat fejfájás nélkül? Akik érzékenyek az időjárásváltozásra, azokat megviselheti a hirtelen meleg. Van, akinek migrénje lesz, más éberséggel küzd, egyesek kifejezetten erősnek, mások pedig nyomottnak, fáradtnak érzik magukat. Meglepő, de az Albertában honos élővilág sem tudott alkalmazkodni az állandó hőmérséklet-ingadozáshoz. Ezért van, hogy az itteni fák nem nőnek nagyra, sőt, egyes fajok, melyek a szomszédos Winnipegben vígan eléldegélnek, itt, Albertában nem maradnak meg. 

Ha eddig még nem sikerült meggyőznöm, mekkora ereje van a kis indián lánynak, végezetül íme néhány best of adat.

     - 1963-ban, az albertai Pincher Creekben a hőmérséklet egy óra alatt 41 C-ot
        emelkedett, így lett a -19-ből +22.

     - Kanadában a legmelegebb februári hőmérsékletet, 1992-ben, Claresholmba
       mérték. +24 fok volt.

     - A legnagyobb 24 óra alatt bekövetkező hőmérséklet változást az USA-beli Lomában          tapasztalták, ahol a Chinooknak köszönhetően -48 fokból másnapra +9 lett.

     - 1962-ben, Lethbridge-ben a szél sebessége elérte a 170 km/h-át, autókat borított
        fel. 

     - A sarkvidéki, hideg szelek következtében előfordult mér, hogy Calgary észak-keleti
       felén csupán -20 C volt, míg a délnyugati oldalon +7 C-ot mértek.

Képekért és a tudásmorzsákért köszönet a Wikipedianak, a MountainNature.comnak, valamint Calgarynak.

5 komment

Címkék: időjárás szél


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr50898527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dorka007 2009.01.29. 18:12:04

Szia Dóra, Calgaryval kapcsolatban lenne pár kérdésem (off topic, főleg munkaerőpiac) . Kérlek ha tudsz keres meg a privát e-mail címemen.
előre is nagyon köszönöm!

Dorka

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.30. 15:26:15

Szia! Annyira nem vagy off topic, mert erről készülök írni, ki is megy a poszt hamar, mihelyst túlesek a dekoncentrálságomon :-)
Írj emailt a doratheexplorer.blog@gmail.com ra, igyekszem segíteni abban, amiben tudok. Üdv, Dóri

trinityone 2009.01.31. 00:58:24

Szia Dóra, én most off leszek tényleg...
01.20.-án írtál a blogomra , de csak ma vettem észre. Válaszoltam az élesztővel kapcsolatban ott is, de ide is beírom:
dr Oetker száraz élesztő volt, 7 gramm, amit 50 dkg liszthez ajánlanak. Ezek után majd erre is figyelek, beírom az ajánlott mennyiséget, mert Kanadában egész más márkák vannak, gondolom...
Trinity néven nem engedett beregizni, de én vagyok a
www. zamatesillat.blogspot.com -ról.
Remélem máskor is jössz hozzám a távolból, üdv: trinity

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.02.03. 03:59:46

Szia! Nagyon köszi, végül kigugliztam, szerencsére sok kép van fent sütőalapanyagokból és látszik a mértékegység. általában ezzel szoktam tükrözni, ha nincs máértékegység. Itt minden hatalmas ugyanis, egy tasak élesztő, sütőpor vagy vaníliás cukor akkora, mint otthon 2 és fél...Mivel nagyon gyakran sütök, már a hatalmas, üveges/dobozos kiszereléseket veszem mindenből, gazdaságos. Szóval ezért vagyok meglőve, ha nincs mértékegység. Azt hagyjuk, h semmi sem metrikusban van feltűntetve, de mér egész jól ismerem az oz és a lb átváltószámokat :)
Kalács továbbra is best of. Nézem ám a blogodat és a stíriai metélt is megőrjített, csak itt nehéz túrót szerezni. esetleg magyar bolt...Majd jelzek, ha kipróbáltam.
Köszi a segítséget és a receptet még egyszer. Üdv, Dóra

trinityone 2009.02.03. 15:57:22

Nincs mit, örülök, hogy segíthettem...Majd igyekszem nemcsak túrósat sütni:)))
Kérdezz nyugodtan, ha valamit nem írok világosan!

Üdv. trinity

P.s. Nagyon szép helyen élsz!!!
süti beállítások módosítása