NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.03.24. 02:45 Dora The Explorer

Hazaszerető sörivók

 Talán volt már vagy két hónapja is, hogy először belefutottam, a Soproni sör legújabb reklámjába. Természetesen rögtön beugrott az "eredeti", kanadai változat, hiszen korábban én is belinkeltem a blogomba. De nem kell Columbonak lenni, hogy rájöjj, a kreatívoknak sikerült feltalálni a spanyolviaszt. Ha az egyik legnépszerűbb videomegosztón tekinted meg az alkotást, a program magától felajánlja neked az Canadian Molson, I'm Canadian változatát.
Abba most nem szeretnék belemenni, melyik fiú üvölti hitelesebben az éterbe nemzeti büszkeségét. Arról sem szeretnék vitát nyitni, a mákos guba vagy a Túró Rudi imádata, az Anyám tyúkja vagy Altató fejből fújása tesz-e igazabb magyarrá valakit. Erről az utóbbi időben azt gondolom, 
mások írtak eleget. 
Sokkal inkább érdekel most, mitől kanadaibb Joe, ha éppen Molsont kortyol. Ha szeretnéd megérteni, miért cinikus, provokatív, ironikus és kanadai a Canadian Molson sörreklámja, te vagy az én emberem.


Hey, 
I'm not a lumber jack 
Or a fur trader 
(Nem vagyok favágó vagy szörmekereskedő)

Ezt speciel el is hisszük emberünknek, bár én személy szerint nem kockás ingben próbálnám bebizonyítani, nem vagyok favágó. Noha kezdődik lassan az idei fókavadászati szezon, mindkét foglalkozás a végnapjait tengeti. Bár Kanada területén található a világ boreális erdeinek 2/3-a, nem a favágás az egyik legkeresettebb foglalkozás manapság. Főleg, mert ezen erdők igen tekintélyes része esik áldozatul az olajhomok kitermelésnek. (Olaj)Válság ide vagy oda, a legnépszerűbb kanadai állások továbbra is az energia-és építő ipar, a pénzügy és az informatika területén találhatóak.

And I dont live in an igloo 
Or eat blubber 
Or own a dog sled
(És nem lakok igluban vagy eszek bálnazsírt, nincs kutyaszánom)

A bálnazsír északon, főleg Nunavit földön volt egykor népszerű élelem, magas tápanyagtartalma miatt. Igen gazdag E vitaminban, szelenben és anti-oxidánsokban, aminek köszönhetően az északi népek igen rugalmas érfallal rendelkeznek. Egy 70 éves grönlandi érrendszere megfelel egy 20 éves dánénak. Az iglut és a kutyaszánt gondolom, nem kell bemutatni. Mindkettő szintén északon népszerűbb, bár ott is inkább annyira jellemzőek, mint Magyarországon a jurta vagy a lovas szán. Bár 1932-ben a kutyaszán még olimpia szám volt. Én pedig ismerek olyan calgaryi apukát, aki nem is oly rég boldogan rohant haza, hogy végre befejezze az igluépítést a kertben. De ő speciel magyar...
Az átlag kanadai általában az agyontunningolt Ford 350-esével gördül be a drive throu-ba, hogy berendeljen magának egy dupla hamburgert extra kólával és XXL sültkrumplival.

And I don't know 
Jimmy, Jally or Suzie from Canada 
Although I'm sure they're really really nice 

(És nem ismerem Kanadából Jimmy-t, Jally-t vagy Suzie-t, noha biztos vagyok benne, nagyon-nagyon kedves emberek)

Valószínűleg ez is helytálló, mivel a Top 100 kanadai név között se Jimmyt, se Jally, de még Suzie-t sem találtam. Megjegyzem, én sem ismerek egy hasonló nevű kanadait sem, bár az én mintavételem Calgaryra korlátozódik. Egyelőre úgy néz ki, a kanadai szülők inkább E fixáltak, az első 5-ben ugyanis Emma, Emily és Ethan szerepel. 

I have a Prime Minister not a President
(Miniszterelnököm van, nem pedig Elnököm)

Hoppá, az első kiszólás az USA felé. Lesz ebből még pár. Ha igazán meg szeretnél ugyanis sérteni egy kanadait, a legjobb, ha kapásból leamerikaizod. Kanadában divat az amerikai kultúrát alacsonyabbrendűnek, az amerikai embereket pedig butának, egyszerűnek tartani. Azt mondják, azok a dolgok szoktak leginkább zavarni másban, amit magunkban sem kedvelünk... Bármennyire is csípi a kanadaiak szemét, a két ország kultúrája, szokásai, életvitele, gazdasága, földrajza elég sok hasonlóságot mutat. Bármennyire is "ciki", Kanada az USA egyik legjobb szövetségese, mind gazdasági, mind pedig politikai téren. Sok választásuk nincs is, hiszen minkét oldaról Amerikával határosak.
Ami a politikai rendszert illeti. Valóban Miniszterelnök, Stephen Harper, áll az ország élén. A parlament, a kormány összetétele, feladata, funkciói, a választási rendszer igen sok hasonlóságot mutat a magyarországival. Az egyetlen dolog, ami talán meglepestést okozhat II. Erzsébet és az angol zászló folyamatos felbukkanása a legkülönbözőbb helyeken. Erről itt bővebben olvashatsz.

I speak English and French not American
(Angolul és franciául, nem pedig amerikaiul beszélek)

Megint a témánál vagyunk. Igen, létezik Canadian English, vannak szavak, amik itt használatosak, míg amerikába kevésbé és fordítva, valamint vannak kiejtésbeli különbségek is. Ez utóbbira példa az ún. Canadian raisin, ami a hangsúlytalan mássalhangzókat megelőző diftongusokat, azaz kettős magánhangzókat érinti. Nyelvészeti szakosok értik, miről beszélek, nem nyelvészeket pedig gondolom, pont nem érdekli. Nem lövöm le a poént, mert erről is lesz később szó, annyit jegyezz meg, van, amit máshogy ejtenek, mint az USA-ban.
A francia már keményebb dió. Hivatalosan Kanada kétnyelvű, tehát még az akkor is megtalálsz minden információt franciául és angolul is, ha a feliratozandó dolog 1x1 cm "nagyságú". Annak ellenére, hogy az iskolákban a francia, mint idegen nyelv tantárgy, a kanadaiak többsége, Québecen, a francia "régión" kívűl szinte semmit sem ért. Hogy mennyire francia a quebecben beszélt nyelv, arról megoszlanak a vélemények. Egyik itteni, francia anyanyelvű ismerősöm egy kukkot se ért az ottaniakból. Hallottam, már olyan rosszmájú megjegyzést is, miszerint a québec-iek addig hiszik, franciául beszélnek, amíg el nem mennek Franciaországba.

And I pronounce it about not "a-boot"
(És úgy ejtem, about, nem a-boot)

Na, itt a diftongus, amiről eggyel feljebb írtam. Hogy még egy kis időt szenteljünk a nyelvészkedésnek, fonetikusan a dolog így nézne ki /abaʊt/ vs /abʌwt/. Igazából ez a parányi, kiejtésbeli különbség csak helyi dialektusokban fordul elő, főként nyugaton és Közép-Kanadában. De gyakran csúfolják vele a kanadaikat, akkor is, ha nem használják.

I can proudly sew my country's flag on my backpack I believe in peackeeping not policing 
(Büszkén felvarrom a hazám zászlaját a hátizsákomra  a békefentartásban és nem a rendőrségben hiszek)

Ha láttad Michael Moore Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentum(?) filmjét, emlékezhetsz azokra a jelenetekre, melyekben a kanadai illetve az amerikai bűnözési rátát, és a fegyvertartás mértékét össze. A filmben Kanada, mint a béke és nyugalom szigete szerepelt, egy ország, ahol az emberek még az ajtajukat se zárják be. Míg az USA a bűnözés, az erőszak és a fegyverek hazája állt.
A helyzet azonban nem ennyire idilli itt sem. Valójában Kanadában is napirenden szerepel a közbiztonság kérdése. A legutóbbi választásokkor a bűnözés az egyik legfontosabb vitapont volt a két jelölt között. Továbbá, a helyi HVG, a Macleans nemrég címlapon hozta azt a 
hírt, miszerint évtizedek óta most először történt meg, hogy Winnipegben, az autólopás fővárosában, 24 óra alatt egy kocsit sem kötöttek el. De Calgary sem büszkélkedhet a legjobb mutatókkal. Naponta olvasni rablásokról, lövöldözésről, rivális bandák közti harcokról. Bár én életemben nem láttam annyi rendőrt, mint az itt eltöltött fél évem alatt,  helyi ismerőseim szerint még mindig kevesebben vannak, mint amennyire szükség lenne.

Diversity not assimilation
(A különbözőségben, nem az asszimilációban hiszek)

Szintén amerikával illetve, az amerikai olvasztótégely elmélettel szembeni fricska. Kanada jelenleg a világ egyik legkedveltebb célpontja a bevándorlók között. A Kanadai kormány 2009-ben további 120 ezer bevándorlóval számol. Nemrég heves vita alakult ki az országos napilap, a National Post hasábjain megjelent két jegyzet kapcsán (itt és itt olvasható), mely azt a kérdést feszegette, mennyire szerencsés a válság idején több ezer embert beengedni Kanadába, valamint mennyire járható út továbbra is a büszkén hírdetett multikulturalizmus. A vélemények igen megoszlottak, vannak, akik úgy gondolják, nem ártana szigorítani az ország bevándorlási politikáján, fel kéne számolni az idilli képet, melyet Kanadáról, mint a korlátlan lehetőségek hazájáról festenek. Mások viszont úgy érzik, Kanadát a külföldről érkező, keményen dolgozó, magasan kvalifikált munkások virágoztatták fel és az ország a békében egymás mellett élő, különböző kultúrák mintaképe. Akadt ugyan olyan kommentelő, aki egyenesen az ősi, fehér és keresztény kanadai kultúra visszaállítását követelte. Erről azért az indiánokat is megkérdezném...

And that the beaver is a truley proud and noble animal 
(És a hód valóban egy büszke és nemes állat)

A hód annyira nemes kanadai jelkép, hogy 25 centesen például ő szerepel, bár Kanadáról eszünkbe juthat a lazac, a grizzli, a szarvas vagy mondjuk a kanadai lúd is. Ki vitatja, hogy a hód nem nemes állat? Senki, a dolog pikantériáját inkább az adja, hogy a beaver második jelentése női nemi szerv, kevésbé szofisztikált formában.

A toque is a hat a chesterfield is a couch 
And it is pronouced "zed" not "zee" "zed"! 

(A toque sapka és a chesterfield kanapé(t jelent)/És ezt Z zed-nek, nem pedig zee-nek ejtjük)

Szintén kikacsintás az amerikai és a kanadai angol közti különbségre. Míg a toque női kucsmát, addig a chesterfield az USA-ban kabátot jelent.
Ennél érzékenyebb pont a Zé betű kérdése, amit Amerikán kívül mindenhol, még a franciában és a németben is zednek ejtenek.  A kiejtésbeli különbségnek leginkább Ontario állam déli részén tulajdonítanak leginkább jelentőséget, ahol igen jelentős az amerikai populáció. Az ott élő kanadaiak a "zedesítéssel" igyekeznek kifejezni különállóságukat és függetlenségüket. Az amerikából oda érkező bevándorlóknak pedig egyik első dolguk, hogy megtanulják kanadaiul kiejteni a zé betűt.

Canada is the 2nd largest landmass! 
The 1st nation in hockey! 

(Kanada a második legnaggyobb szárazföld és az legjobb hokinemzet a világon)

Az elsőt nehéz lenne megcáfolni és nem kell sokat törpölni, kit is előz meg Kanada. Természetesen az USA-t szorítja a harmadik helyre, az első pedig még mindig Oroszország. Hajjaj, mekkorára hízna a kanadaiak mája, ha még mindig a Hidegháború éveit élnénk...
A hokiba szintén a fenti három nemzet áll a dobogón, csak a sorrend más. Első Kanada, második az USA, harmadik Oroszország. Egyelőre.

And the best part of North America! 
(És a legjobb hely Észak-Amerikában!)

Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

My name is Joe and I am Canadian! 
(Az én nevem Joe és kanadai vagyok!)

Ehhez csak gratulálni tudunk, szép dolog a hazaszeretet, pláne, ha jó minőségű sör is jár hozzá.

4 komment

Címkék: reklám sör soproni canadian molson


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr51021607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulson 2009.03.24. 21:50:35

A kanadai franciáról egy párbeszéd (egy barátom s egy québeci lány közt) jut az eszembe, mely magyarul kb. így hangzana:

- Szia! Ti vagytok a kanadaiak?
- Nem, mi québeciek vagyunk.

Talán csinálhatnának ők is egy reklámot. :)

Jimmy Leafs 2009.03.25. 16:58:25

Ezt a hokisorrendet azert az olimpia bajnok svedek biztos nem irjak ala. Plane hogy utobbi evtizedben igen sokszor voltak ezustermesek is kulonbozot tornakon, mig az USA nemzetkozi tornakon altalaban eleg halovany.

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.03.26. 04:47:48

OK, olimpiában a svédek, NHL-ben meg az USA, bár az itteniek meg mindig azzal fárasztanak, hogy sok kanadai játszik amerikai csapatban. Egyébként jogos, én néztem régi (2004-es) listát. Mire jvítsam a sorrendet? Abban megegyezünk, hogy mint nemzet, Kanada jobb, mint az USA? :)

kekecutas 2009.04.28. 08:08:04

Nem inkább Stephen Harper?
pm.gc.ca/

süti beállítások módosítása