NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.04.07. 05:00 Dora The Explorer

Kriminális

17th Avenue SW, 4th Street SW, 8th Avenue SW, Macleod Trail, Elbow River. Egyszóval Beltline. Calgary belvárosának széle, északon a Stephen Avenue sétáló- és bevásárló utca, délen az Uptown, Calgary legtrendibb bulihelye fut végig. A kettő között lakóházak, templomok - köztük a katolikus magyar templom, iskolák, szállodák, kórház, stb. Tipikus belvárosi lakónegyed, ahova szívesen költöznek azok, akik a downtown valamely irodaházában dolgoznak. Kriminalisztikai szempontból azonban a város legveszélyesebb területe. Calgary e pontján kétszer több rablás történik, háromszor gyakrabban támadnak meg és hatszor több autót törnek fel, mint bárhol máshol a városban. Legalábbis a rendőrségi statisztikák szerint. Mitől magasabbak itt a bűnügyi mutatók, mint a lerobbantabb észak-keleti, rosszabb sajtóval rendelkező Marlboroughban vagy az esténként élettelen downtownban?

Mustard Seed Street Ministry. Öreg, kicsit rozoga téglaépület. Én először valamilyen régi gyárra vagy étterremre tippeltem, mikor elmentem mellette. Olyan hatalmas bakot azért nem lőttem, lévén az épület eredetileg a Baptista Egyház által működtetett, amolyan lődörgő fiatalokat befogadó, terelgető kávézó volt. Az alapítás óta eltelt huszonöt évben az intézmény szépen lassan hajléktalanszállóvá alakult, bár továbbra sem csupán egyszerű menedék, különböző karitatív programokkal próbálja segíteni az utcán élőket. Jelenleg felújítják, a tervek szerint 228, alacsony bérleti díj fejében kivehető, kisebb apartmanlakás, boltok és különböző, a rászorulókat segítő létesítmény kapna helyet benne.

A másik kockázati tényező Victoria és Cecil. Félre ne érts, nem a kerület két legfelkapottabb prostijáról beszélek. Az előbbi egy park, a Macleod Trail keleti oldalán, a második egy szálló...volt. Cecil ugyanis idén januárban gazdát cserélt, a város 10,9 millió dollárt fizetett, hogy 97 év után bezárathassa az ajtóit. Míg működött, igazi bűnbarlang volt, drogosok, prostik, alkeszek, bűnözők gyűjtőhelye. Mióta bedeszkázták, a környék közbiztonsága állítólag 91%-al javult, az összes bűnögyi mutató visszaesett, már a rendőröknek sem kell évente ezerhétszázszor kiszállni. 

A Victoria Parkkal kicsit nehezebben boldogul a város. Zöldövezetet befalazni valóban nehezebb, ráadásul hiába likvidálták a "hotelt", a szomszédban álló Drop-in and Rehab Centre sem a Ritz.  Aki eddig a lebújban bódult, most a napi metadon fejadag után a híd alatt vagy a fák, bokrok között húzza meg magát. Hiába, a szokás nagy úr.

A harmadik ludas a 10th Avenue és a 6th Street sarkánál található üvegvisszaváltó. Oda egyébként is ajánlott orrcsipesszel vagy náthásan menni, de már a bejárat előtt kígyózó sorban sem árt, ha átállsz a szájon át való légzésre. A calgaryi hajléktalan ugyanis rendkívűl jól tud profitálni a város üvegújrahasznosítási politikájából és a lakosok lustaságából. Szemfülesebbje naponta képes egy nagyobb bevásárlókocsit púposra pakolni sörös-, boros-, üdítősüvegekkel, palackokkal,konzerv-és tejes dobozokkal.

A mutatók azonban nem kifejezetten a sok hajláktalan miatt rosszak Beltline-ban. Szerencsétlen fedélnélküliek nem elkövetői, inkább áldozatai a rablásoknak. A beteg, kiszolgáltatott, védtelen, -25-ben vacogó csövesek a könnyű pénzre vadászó drogosok és tolvajok könnyű célpontjai. Hiába a közeli szálló, sokan inkább az utcán vagy a Beltline lerobbant, lakatlan házainak zugaiban húzódnak meg. Állítólag egyre kevesebb, de még mindig sokan érkeznek szerencsét próbálni, hiszen Calgary kanadai viszonylatban gazdag város.

Hogy éjszaka mégis hova tűnnek, nem tudom, de a belváros és környékének utcái, parkolói, zugai kihaltak. Sehol egy szellőző gőzében melegedő vagy kapualjban dunyhákba vackolódó alak.  Igaz, a redőrök szinte egész nap járőröznek, nincs olyan nap, hogy ne lássak 5-6 kocsit a belvárosban, amint a parkolókat és az eldugott mellékutcákat pásztázzák. Bár a calgaryiak szerint még így is kevesen vannak. A város nem is győz toborozni. Állítólag a rendőrségnél folyamatos a munkaerőhiány, még külföldiként is igen jó eséllyel lehet bekerülni. 

17th Avenue SW, 4th Street SW, 8th Avenue SW. Mindennapi útvonalam hajnali 5-kor munkába menet. Az időjárásnak és a több kilónyi téli ruhámnak köszönhetően biciklivel. Nem vagyok félős, nem szoktam rémeket látni, hozzáedződtem már az éjjeli tekeréshez, de bevallom, ezt az útvonalat a tizenhetedik avenue éjjel-nappal nyitva tartó boltjai, kávézói, benzinkútja, kora reggeli forgalma miatt választottam. Meg a szimpatikus rendőrautó miatt, amelyik percre pontosan  negyed hatkor tűnik fel az ötödik és a tizenhetedik sarkán. 

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr861050921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecutas 2009.04.28. 08:30:51

Pat Nixon, a Mustard Seed alapítója és elnöke ősszel a nyóckerben:
www.gg.ca/media/pho/index_e.asp?GalleryID=592&Sequence=2
süti beállítások módosítása