NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2008.10.14. 19:19 Dora The Explorer

Ó mondd, te kit választanál?

Kanada ma választ. Már ha képesek a kandaiak a hálaasdás napi pulykavacsora után rávenni magukat, hogy a kötelező köröknél többet mozogjanak. Jelen sorok írója még mindig piheg, kész szerencse, hogy nem tőle függ, ki kerül a kanadai Parlamentbe.

 

 

Ki kormányozzon?

A kanadai választási rendszer halleluja sok dologban ugyanolyan, mint a magyar. A mostani federal, azaz szövetségi választás során dől el, ki jut be a parlamentbe, illetve mely párt alakíthat kormányt, adhat miniszterelnököt az országnak. Azt még én is, az egy hónapja ide szakadt idegen is tudja már, nem lesz új kormányfő. Már ha a konzervatívok nyernek. Ettől függetlenül (is) úgy tűnik, az egész politizálósni nem nagyon izgatja az itteni utca emberét. Tulajdonképpen olyan, mintha édesmindegy lenne, ki is kormányoz Ottawaból. Persze, van itt is kampány, voltak odamondogatások,  álbalhék. Ki vette el előbb a másik lapátját a homokozóban? Hivatalos kampánycsend nincs, csak békés, köbö öt hetes kampányidőszak. Igaz, jelenleg mindenkinek, pártállástól függetlenül együtt fő a feje a gazdasági válság miatt.  

Mi kell ahhoz, hogy beleszólhass, ki kormányozzon?

Természetesen kanadai állampolgárság, illetve irat, ami ezt bizonyítja. De ne ess kétségbe, ha épp lejárt a személyid. Igazolhatod magad ugyanis jogsival, itteni TB kártyával, hitelkártyával, itteni BKV bérlettel, vadász-vagy horgászengedéllyel, a kocsid vagy éppen a te biztosításodat igazoló papírral vagy éppen olyan közmű számlával, amin feltűntették a neved és a címed. Folytassam? Ha ennél mélyebben el szeretnél merülni a kanadai választási procedúra rejtelmeiben, itt még találsz infot, akár magyarul is. De tájékozódhatsz még további 26 idegen- és 8 aboriginal nyelven. Nálunk a inuktitut egyértelműen szépségdíjas. 

Ki kell ahhoz, hogy beleszólhass, ki kormányozzon?

Ha jól látom, két nagy párt, a liberálisok és a konzervatívok közt folyik a küzdelem. Asszem a konzervatívok izzadnak jobban, hiszen jelenleg ők vannak kormányon, tehát a többi kis párt is leginkább őket támadja. Azért ezt a liberális-konzervatív, bal-jobb vonalat ne úgy képzeld el, mint otthon. Középen vannak mindketten, csak a liberális párt kicsit balra, a konzervatív meg kicsit jobbra. A zöldek meg bárhol, ahol fű terem.
Még a gazdasági csúszda előtt olvastam egy-két itteni újságcikket a kampányról. Úgy tűnik, a két központi kérdés a bevándorláspolitika és természetesen az olaj. Utóbbi miatt Alberta kicsit vacog is, mert a liberális párt elég keményen meg szeretné adóztatni az itteni nagy olajcégeket. Ez pedig lehet, véget vetne az itteni igenjó létnek. A zöldek inkább a környezet miatt aggódnak, de félek, az ő szavuk a leghallkabb. Ebben a régióban most sajnos az a legfontosabb, hogy minél több olajat préseljenek ki, minél gyorsabban és olcsóbban. A bevándorlással kapcsolatos problémák már bonyolultabbak. Ezen a területen igyekszik is mindenki a lehető legóvatosabban fogalmazni. Egyrészt kényes kérdés, sok ázsiai és india származású szavazót lehet veszíteni vagy éppenséggel nyerni akár egy jól megválasztott hangsúllyal. Másrészt krízis ide vagy oda, a kanadai gazdaság dübörög és sok helyen nincs elég kanadai, aki az futószallag mellé állna. Azt pedig egy darabig még Althabasca nem pedig Ottawa hajtja.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás olaj államgépezet


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr34714042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása