NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2008.11.28. 04:41 Dora The Explorer

Should I stay or should I go?

 Vége a hónapok óta tartó lidércnyomásnak. Vége a kombinálásnak, logikázásnak, ügyeskedésnek. Vége a bizonytalanságnak, a találgatásnak. Vége a túristáskodásnak. Tegnaptól hivatalosan Canadian Temporary Resident lettem, vízummal, nyitott munkavállalási engedéllyel, Social Insurance Numberrel.

Ha szeretnél Kanadába látogatni, több lehetőséged is van. Érkezhetsz túristaként, munkavállalóként, bevándorlóként, élet-illetve házastársként, szülőként, gyerekként, rokonként. Hála a diplomáciai aknamunkának, 2008 márciusa óta a magyar államporgárok vízum nélkül hat hónapig tartózkodhatnak Kanadában. Ez ugyan nem jelenti, hogy a határon nem kérdeznek ki, miért, kihez, hova és mennyi időre jöttél. Sőt, a bevándorlási hivatal bármikor megtagadhatja a belépést és visszafordíthat a következő járattal. Ez ritkán történik meg, de jó, ha tudod, a túrista státusz sem jelent azonnali bebocsájtást. 
Ha távolabbi céljaid vannak, a dolog már kicsit bonyolultabb, úgy látom, nincs két egyforma történet. Könnyű is elveszni a sok példa és útmutató útvesztőjében. A  frissen alakult Bátortábor Corporation (azaz mi, ezen blog szereplői) tagjai is mind megjárták a  saját kálváriájukat. Mivel a NapiCalgary egyik, nem titkolt célja, hogy egy kicsit megismerd Kanadát és a kanadai életet, lehetőségeket, úgy döntöttem, egyenként elmesélem, elmeséljük ki, hogy és miért landolt Calgaryban. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, kezdjük tehát az én történetemmel.

2008. szeptember 17-én szálltam le a calgaryi repülőtéren, túristaként. A barátomat, Stepet követtem. Ő 2008. március 17-e óta él itt, temporary residentként tartózkodhat és dolgozhat Kanadában, a vízuma három évre szól és kizárólag annál a cégnél vállalhat munkát, amelyik kihívta. Mikor kijött, nem voltunk házasok, így én nem kaphattam automatikusan vízumot és munkavállalási engedélyt. Itt kezdődött a mi vesszőfutásunk. Tavaly márciustól aktív látogatója lettem a Kanadai Bevándorlási Hivatal oldalának, hívogattam a követségeket, osztottam, szoroztam. A work permithez munka kell, a munkához work permit. Ördögi kör. Abban sem voltam, voltunk biztosak, mi vár rá, ránk Kanadában. Végül nyáron döntöttem, megpróbálom túristaként. Hat hónap alatt kiderül, merre van az arra. Nem mondanám, hogy simán, de beengedtek, miután megesküdtem az összes fel-és lemenőmre, hogy fél év múlva elhagyom az országot. Volt visszafelé jegyem március 15-re, 1000 kanadai dollárom kézpénzben, további 1000 a bankszámlámon valamint meghívólevelem, melyben Step vállalta, biztosítja itt tartókodásom költségeit. 

A megérkezésem óta eltelt két hónap minden egyes napja arról szólt, hogyan szerezzünk nekem tartózkodási-és munkavállalási engedélyt. Hamar beleszerettem ugyanis a városba, a környékbe, a hangulatba, az emberekbe. Eszem ágában se volt hazamenni márciusban. Szóba került megint a munka dolog, csak bentről se könnyebb engedély nélkül munkát találni, ráadásul nem hinném, hogy összetöri magát a leendő munkavállalód, ha még a vízumodat is el kell intéznie ahhoz, hogy alkalmazhasson. Főleg, hogy előtte bizonyítania kell, megpróbált kanadait felvenni, de sajnos csak te, a bevándorló maradtál. Hamar kiderült, az egyetlen út, ha Step vízumához kapcsolódóan kérvényezünk vízumot nekem is. Ehhez viszont bizonyítani kell, hogy élettársi vagy házastársi kapcsolat van köztünk. Egy hónap kemény papírmunka eredményeként ez sikerült. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az én aktámat ugyanaz a cég kezelte, ami Step engedélyeit intézte. Tehát nem én, Dóra, hanem egy nemzetközi, bevándorlási ügyekkel foglalkozó cég képviselője kérvényezte a vízumomat. Egy hét alatt összeállították a papírokat. Fénymásolatok, nyilatkozat, igazolás, igazolvány, kérvény, aláírás, pecsét helye. Már csak egy bevándorlási hivatal kellett. Igenám, de vízumot vagy új státuszt kérvényezést külföldrőlkövetségen keresztül  vagy Kanadába való belépéskor kérvényezhetsz. De ha ha már bent vagy? Nyertél, el kell hagynod az országot, majd vissza kell jönnöd.

 

Itt kezdődött az újabb agymunka. Gondoltuk, elnézünk karácsonykor melegebb égtájakra, Kubába vagy Mexikóba. Baj nem lehet, hat hónapig érvényes túristavízumommal márciusig annyiszor megyek el és jövök vissza, ahányszor akarok. Bár nem hiányzott egy 1300 dolláros kiadás. Majd kaptunk egy újabb emailt, újabb válaszokkal a kérdéseinkre. Nem kell messzire mennem, csupán az amerikai-kanadai határig, ami kb. 300 km Calgarytól. Kezdtem megint a szívemhez kapni, ugyanis a történet így folytatódott. 

 

She may travel to the U.S. border to present the package provided to her in order to be issued a work permit on the spot. Note that she must exit Canada, but she should not necessarily be required to actually enter the United States, as there is a "neutral territory" between the two countries where she may turn around and return to Canada.  Upon exiting Canada, she should advise the Canadian immigration official of her intention, specifically, that she would like to exit and re-enter Canada in order to obtain a work permit.  The immigration official should allow her to do so without the need to actually enter the United States.  Please note however, that on some occasions, individuals have been instructed by the Canadian immigration official that they must attempt to enter the United States.  If the immigration official advises her to do this, she may make the request to enter the United States, and then withdraw the request prior to it being refused. At that point, she may turn around and re-enter Canada without any negative consequence to her. 

 

USA vízummentesség ide vagy oda, nekem se bi-, se trimetrikus, se vertikális, se horizontális útlevelem. Hogy fogok én bemenni? Lepörgött előttem az összes film összes határátkelős jelenete, a mexikói sivatagtól reptéri hátsó szobákig. Egy életem, egy halálom, nincs más lehetőség, irány Carway. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem kapom meg az új vízumot, de márciusig van még idő bé tervre. Ilyenkor ugye rögtön felsejlik az összes rémtörténet, amit az eddig elutasítttaktól hallottál. Nyugtatott viszont a tudat, hogy mögöttünk egy speciális, kanadai cég áll, nekem külön képviselőm van, Step vízumát pedig egy nagy és befolyásos multi kérte meg anno. 

Szerdán hajnali 4.15-kor csörgött az óra. Nyugtalanul feküdtünk le, nyugatlanul aludtunk, nyugtalanul keltünk. Ötkor indultunk, 270 km volt előttünk, így nagyjából nyolcra kellett a határhoz érnünk. Hogy még egy kicsit zsibbasztóbb legyen, útközben átestünk még egy hóviharon. Nem részletezem, még az emlékétől is ráz a hideg. Vaksötét, 2 méteres csőlátás, jobbra-balra semmi, jojózik a szemed a hatalmas pelyhektől, mész 40 km/h-val a kétsávos út közepén. Fél kilenc felé megérkeztünk a kanadai határra. Közöltük a vámtiszttel, ne csodálkozzon, mindjárt jövünk is vissza. Kérte, lépjünk be Amerikába, majd forduljunk vissza, álljunk meg a parkolóba.
Az amerikai határon elvették az útlevelünket és behívtak az irodába, míg elintézték a papírmunkát. Stepnek van USA vízuma, vele nem volt gond. Ez a rész egyébként vidáman telt, az amik jókedvűek voltak, egyikük ugrándozott a hópelyhek láttán, a másikról kiderült, oktatott két budapesti kollégát. Aláíratattak velem egy nyilatkozatot, melyben visszavontam belépési szándékomat az USA-ba, majd mosolygva sok sikert kívántak a kanadai vízumhoz. Addig fütyürésznek, míg nem hozzájuk szeretnél menni. Gondolom...

Visszafordultunk, beléptünk újra Kanadába. Azért a carwayi határra esett a választás, mert ott működik bevándorlási hivatal is. Felmentünk az irodába, az utasítás szerint leültünk és vártuk, szólítsanak. A lényeg, ilyenkor ne ficánkolj, ne hagyd el az irodát külön engedély nélkül, ne szólíts meg senkit anélkül, hogy ő hozzád szólna. Hamar jött is egy helyes, de mufurc arcú hivatalnok. Elmondtam, work permitet kérvényeznék és átnyújtottam a paksamétámat. Kérte, foglaljunk helyet, míg ő átnézi a papírokat. Idegtépő percek következtek, melyet az illatosító permetezőjének hangja és az elektromos rovarcsapda zümmögései szakítottak csak meg. Találtunk ugyan egy könyvet a Föld geológiájáról, ami segített elvonni a figyelmemet. Régen geológus akartam lenni, mosolyogva nosztalgiáztam a lemeztektonikai fejezeteken. (Máig nem értem, a női-és golfmagazinok között mit keresett ez a könyv a polcon). Köbö tíz perccel később emberünk visszatért. Megkérdezte, mikor ismerkedtünk meg Steppel, majd leírányított a földszintre, hogy befizethessük a 150 dolláros eljárási díjat, míg ő kiállítja az engedélyt. Innentől tudtuk, nyertünk, bár addig nem hittük el, míg át nem nyújtották a papírokat.

A temporary work permittel (TWP) bárhol vállalhatok munkát, kivéve az egészségügyi és okatatási területeket. Ezekhez külön orvosi vizsgálat kell. Mivel Step vízumához kapcsolódik, addig érvényes, míg az övé, illetve, ha tőle valamiért megvonják, én is elvesztem. Ha neki meghosszabítják, én is maradhatok tovább. Hazafelé gyorsan elintéztük még a sínemet, ez a Social Insurance Number (SIN). Azt mondják, ha van SIN-ed, kanadai vagy. Talpra magyar, hí a haza?! Kell valakinek egy Calgary-(London)-Budapest repjegy 2009. március 15-re?

 

8 komment

Címkék: vízum határ államgépezet


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr46792076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

javorszarvas 2008.11.29. 10:10:36

Szia Dóra!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, ugyanis tervezem, hogy a nem túl távoli jövőben én is Kanadába költözök. Az én szituációm kicsit érdekes, mivel már 4-ik éve Dániában élek, egy évem van hátra az egyetemből, ha végzek dobbantok Kanadába. Gondoltam arra, hogy elkezdem már most intézni a letelepedési engedélyemet. Ha jól tudom a Bécsi nagykövetségen tudják magyar állapolgárok megkezdeni az ügyintézést és 11-14 hónap alatt bírálják el a kérelmet. Addigra pont végeznék a sulival és legalább nem kellene odakint stresszelni a papírmunka miatt, mint ahogy te is tetted - ami miatt maximális respect, hogy mindezeken végigmentetek és kikapartátok a gesztenyét. Szóval azért írtam, mert szükségem lenne néhány információra, hogy már most el tudjak kezdeni készülődni. Esetleg hátha ismertek valakit aki szintén Bécsben kezdte meg az ügyintézést. Ha tudsz segíteni és van egy kis időd rám megköszönném, ha jeleznéd az adam.krisko (kukac) gmail . com -on. Előre is köszönöm! Kellemes hétvégét! Ádám

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2008.11.29. 15:46:11

Szia! Ó, hát véletlenül van köztünk Permanent Resident, tehát letelepedéi engedéllyel - örökre - rendelkező magyarok is. Meg Bécs...na, az egy külön fejezet. Kifaggatom őket és írok neked emailben, amit visszaértünk a sízésből :-) Üdv! D

javorszarvas 2008.11.29. 16:03:50

Köszönöm szépen előre is! Itt ugyan még nincs hó, de korizni azért mi is elugrunk este. ;)

nawaho 2009.01.21. 21:40:40

Szia!Nagyon jó volt olvasni a hosszú leveled,mivel a feleségemmel mi is készülünk menni március 8 környékén.Minden rendben ment a reptéren?Igazából egy dolog izgat és az pedig a következő.Megvettem a jegyeket,darabja 200.000 ft/fő és nem szeretném ha mondvacsinált indokokkal visszafordítanának a reptérről.Legalább ilyen esetben visszakapnád a felét.:)Egyenlőre ez érdekel.Köszönöm szépen.Írhatsz ide is: kovarilaci@vipmail.hu

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.22. 17:24:58

Szia! Örülök, hogy találtál hasznos információt. A belépés egy kicsit összetettebb kérdés, nem mindegy, milyen státuszod van. Ami közös, belépéskor mindenképpen be kell menned a reptéren az Immigration Officeba, hogy "érvényesítsék" a vízumodat, értsd, itt kapod meg az engedélyeket és a pecséteket az útleveledbe, h beléptél, ez és ez a státuszod, ezt és ezt csinálhatod és ekkor kell elhagynod az országot. Turistaként akkor tagadhatják meg a belépést, ha "you give false or incomplete information, or if you do not satisfy the officer that you are eligible for entry into Canada. You will also have to satisfy the officer that you will leave Canada at the end of your authorized stay in Canada." ill. előfordulhat, hogy nem kapod meg a 6 hónapos, vízum nélküli itt tartózkodásra jogosító engedélyt, ennek megkurtítására is van jogosultsága a hivatalnak "The period is usually six months. In some cases, the officer may limit this period to cover only the intended purpose of your visit. Ask questions if you are unsure about anything."
Ha Temporary Residentként jössz és tehát már otthon megkaptad az engedélyt, mert van munkád vagy házastársad/élettársad/szülőd, stb, aki kanadai vízummal rendelkezik, akkor szintén a reptéren, az hivatalban kapod meg a work permitet. Igen, ezt is felülbírálhatja az officer, de ha minden rendben van, nem fognak kötözködni. Mi egy olyen esetről tudunk, mikor valaki a férje után jött ki és annak ellenére, hogy elméletileg otthon megkapott minden engedélyt, végül nem adták meg neki a határon az open work permitet, csak egy egyszeri belépésre jogosító, 6 hónapig érvényes látogató vízumot kapott. A hölgy és a férje se magyar állampolgár. Éppen most megy a papírmunka, mert nem világos, mi történt...Ha megkaptad otthon a követségtől a papírt, hogy dolgozhatsz Kanadában és minden dokumentumod rendben van, nem kell félni. Ha házastárs, partner a tiédhez kapcsolódóan kérte az övét, akkor szerintünk egyszerűbb, ha együtt léptek be először.
Ha permanent residentként jössz, az eljárás ugyanaz, Immigration Office, ellenőrzés, kérdések. "The officer will ask you a few questions to make sure you still meet the requirements to immigrate to Canada. The questions will be similar to the ones you answered on your Application for Permanent Residence in Canada. The officer will confirm that you still meet the requirements for admission to Canada. This should only take a few minutes.

You will not be allowed into Canada if you give false or incomplete information, or if you do not satisfy the officer that you meet the requirements for entry into Canada.

Az angol infok a Kanadai Bevándorlási Hivatal honlapjáról vannak, amit itt találsz www.cic.gc.ca/english/index.asp (come to Canada). Ha minden papírod rendben van és magyarországon már megkaptál minden szükséges engedélyt, minimális esélyt látok arra, hogy visszafordítsanak. A lányt is végül beengedték, igaz, més fajta vízummal, de itt van. Több kérdésre azok számíthatnak, akik turistaként jönnek és hosszabb ideig szeretnének itt tartózkodni. Nekem ezek a tapasztalataim és az itteni ismerőseink is ezt mondták. Sok sikert, minden rendben lesz, csak legyél nyugodt, magabiztos, válaszolj szépen minden kérdésre, azt csináld, amit kérnek. Nem fognak a nyakadba ugrani és mosolyogni, de ha azt látják, tiszteleletben tartod a szabályokat és a rendszert, akkor ők is tisztelettel beszélnek veled. Remélem, segítettem, írj nyugodtan, ha vmi nem világos. Welcome to Canada!

nawaho 2009.01.22. 20:15:13

Szia!Köszönöm a gyors válaszod.Nem voltam teljesen tág,mivel annyi a könnyítés,hogy én már 2002 ben voltam Torontoban tehát a dolog nem teljesen új.Érdekes,akkor a szept.11 után azonnal megkaptam a vízumot és sikeresen el is jutottam a célomhoz.2008 februárban igényeltem újból túrista vízumot és érdekes dolgokat tapasztaltam.Tisztában voltam vele,hogy mikre van szükség.Vittem házastársi papírt,2db lakásról tulajdoni lapot,munkáltatótól igazolást,hogy tud az utamról,elenged és utána visszavár.Vittem banki kimutatást 700.000 ft ról.Elsőnek ránézett a nő délelőtt azt mondta sima ügy.délután visszamegyek és 30 emberből ketten nem kapták meg.Egy idős bácsi aki eü.okok miatt nem utazhatott és mint sztem kitaláltad ÉN.Behív a nő a kis kabinba és néz a nagy szemével az üvegfalon át.Azt mondja az összeg amim van nem életszerű.Ennyi.Mondom mi a baj?Erre ő,hogy ez nem életszerű,hiszen ha 5 éve egy cégnél dolgozom akkor nem lehet 700.000 megtakarított pénzzem!!! Azt hittem elröhögöm magam.Eskü talált volna ki mást.Mondom neki drága hölgyem,nem albérletben élek,2 lakásunk van,férj és feleség szóval nem hagynám itt a nejem egyedül.És elutasít.' hétre rá bemondják,hogy nem kell canadai vízum.Szted nem lehúztak?Lássuk be egy ilyen volumenű dolognál valószínű,hogy kb már egy éve tudtak róla.Egy ismerősöm azt mondta csak én voltam a statisztika.:)Mellettem ültek fiatalok és konkrétan mesélték,hogy nincsen melóhelyük,nincsen lakásuk csak beadták hátha mehetnek.Na akkor mondtam,hogy ez nagyon nem fair.Na mindegy.A lényeg,hogy a feleségemmel túristaként mennénk ki,ott él a legjobb barátom.+ hétről van szó,hadd lássa az asszony is ezt a fantasztikus országot.A barátom Canadai és 2x járt nálam Budapesten,akkor 2x fél évig nálam élt ingyen szóval ez is jó pont.Tudod csak tartok a sok rossz,storytól ,de sztem ez így van rendjén.Nem sok kedvem van kb.1 év tervezés után és egy 13 órás repülő út után 0ft-al hazamenni.:)

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.22. 20:42:18

@nawaho: OK, értem, így azért egyszerűbb. Én is túristaként jöttem be és mikor felhívtam a konzulátust, mit hozzak, azt tanácsolták, legyen meghívó levelem, mert akkor simább a dolog, bár ez ugye nem kötelező. A meghívó levélben benne kell legyen, hogy kihez jössz, hol fogsz lakni, miért jössz és meddig maradsz. Én letöltöttem az USA meghívó levél template-et és azt "kanadásítottam" :-) Ha csak szétnézni jöttök, tuti nem lesz gáz. Sajnos én is hallottam már olyat, hogy érvényes, szerelem házasságra :) mondta azt a konzulátus, érdekházasság, házastárs vízuma megtagadva. sakk-matt, mert nem kell megindokolnia. De én azt vettem észre, itt a határon rendesek. Kicsit morcinak és kimértnek tűnnek, de ez a munkájuk. Hajrá, nem tudom, melyik részre mentek, de március még hideg, hozzatok so ruhát. Most is szakad a hó :)

nawaho 2009.01.23. 07:30:40

Szia!Itt jó reggelt.Lassan mennem kéne dolgozni:)Amúgy ez kit érdekel?:)Egyébként hozzászólva a sok-sok íráshoz,a kedves canadai állampolgár cimborám azt mondta,otthonról semmi esetre sem akarjak munkavállalási papírt.Nagyon sok idő,utánajárás,pénz,energia,miegymás.Ő azt javasolta anno,hogy menjek ki és majd ott a helyszínen,Canadában kezdjek el munkavállalásit kérvényezni.Van az a pénz állízólag és van az az ügyvéd aki minden gondd nélkül szerez papírokat.:)Na amúgy a többire visszatérve,minden papírunkat bevittem a fordítóirodába és lefordítattam.Házastársi papír(nem az út miatt,hiszen 4 év vagyunk házasok),lakástulajdoni miegymás.Ha kérik a "vám" on ne legyen baj.:)Szép napot!Jaaaa és a képeid fantasztikusak!:)
süti beállítások módosítása