NapiCalgary

Calgary, Alberta, Kanada Északi szélesség 51° 2′ 42″ Nyugati hosszúság 114° 3′ 26″ Lakosai száma 1.042.892 + 1... Szeptember 17-e óta

Friss topikok

  • Schwebis: Szívesen "hegyeznék" én is ,cs előbb ki kellene jutnom Kanadába... (2011.03.02. 11:34) Függő játszma
  • Step: Na hetvegen sikerult ujra kijutni a Waptara, itt vannak a kepek, hogy mit kellett volna latni - ta... (2010.03.23. 01:34) A jégmező lovagjai 3/3
  • tigerscope: nálam nem látszik a Cohen-videó. Amúgy tényleg az öreg az egyik legnagyobb kanadai. És ma játszik ... (2009.08.31. 14:44) Mit köszönhetünk a kanadaiaknak?
  • Dora The Explorer: @lyoni magyar: Szia! POnt nemrég ugrottál be, gondolkoztam rajta, olvasol-e még. ezek szerint igen... (2009.05.18. 02:43) Kémkölykök
  • Dora The Explorer: @fbandi: Szia! Nagyon köszönöm az információt, megnézem, kíváncsi vagyok. Az egyik - mellesleg kor... (2009.05.01. 05:58) Pékné módra

Címkék

23 (1) akcentus (1) alberta (1) államgépezet (3) állat (1) anyanyelv (1) árverezés (1) autó (4) autómentes nap (1) bécs (1) beigli (1) benedek (1) bevásárlás (3) bicikli (4) bicikliút (1) bika (1) bow (1) busz (1) calgary (1) canadian (1) casino (1) cowboy (3) critical mass (1) c train (1) díjkiosztó (1) elnökválasztás (1) farmer (1) föld (1) francia (1) futás (3) galéria (4) garázs (1) gleccser (4) gordon (1) gyerek (1) hálaadás (1) halloween (1) hamburger (1) határ (2) házimunka (2) hegy (3) hegyek (15) hideg (1) (14) hoki (3) holiday (1) hótalp (1) húsvét (1) hut (1) icefield (2) icefiled (1) időjárás (2) időzóna (1) indián (1) indiánok (1) jég (2) jégfal (1) jégmező (2) juno (1) kaja (1) kanada (2) kanadai (1) kanadán (1) karácsony (1) kávé (2) keresztül (1) kiállítás (1) kifli (1) költözés (2) közlekedés (3) kultúra (2) lakás (2) lavina (3) london (1) madarak (1) magyar (2) magyarország (1) mászás (1) medve (1) menedékház (2) mobil (1) molson (1) mt (1) mtv (1) multikulturalizmus (1) munka (2) nyelv (1) ógörögök (1) október (1) olaj (1) önkéntes (2) óraátállítás (1) pakolás (2) pápa (1) piac (2) politika (1) program; (1) reklám (1) repülés (1) repülőtér (1) residential (1) rezervátum (1) rockies (1) school (1) (4) soproni (1) sör (1) sort (1) sport (11) sütés (3) süti (1) szél (1) szemét (1) tavasz (1) telefon (1) túra (10) túrasí (4) ünnep (5) usa (1) úszás (1) uszoda (1) utazás (1) választás (1) válság (1) város (1) vb (1) visa; (1) víz (1) vízum (4) vonat (1) wapta (3) working (1) zene (1) zöld (2)

2009.01.12. 23:39 Dora The Explorer

Welcome to Calgary

Aki eddig azon drukkolt, Johnny visszaútja zökkenőmenetesebb legyen, mint a karácsonyi előtti hazaút és Bé-nek is simán szentesítsék a vízumát az Immigration Officeban, annak elárulom, mindketten szerencsésen és aránylag gyorsan landoltak Calgaryban. Meleg fogadtatásban volt részük, mióta megérkezett a Chinook, tombolnak a pluszok és a napsütés. A beilleszkedést megkönnyítendő, megleptük Bét egy kezdő, welcome csomaggal, amibe igyekeztünk beletenni minden olyan hasznot dolgot, amire egy frissen érkezett embernek szüksége lehet Calgaryban. Mik is ezek?

Térkép

Calgary városszerkezete nem bonyolult, leginkább egy nagy négyzetrácsos füzethez tudnám hasonlítani. A közlekedésről és az utcák elhelyezkedéséről pont az eggyel ezelőtti posztban írtam, ezt most ezért nem részletezem. A város, 726, 50 km2-nyi területével és 1.042.892 fős népességével Kanadában elég nagynak számít. Én sem ismerem még töviről-hegyire, de kezdem egész jól átlátni a rendszert. Emlékszem, mekkora sokk volt a megérkezésem előtti első egykét nap, kapkodtam a fejem, mikor a többiek arról beszéltek, mi, hol, merre található. Éppen ezért bejelöltünk Bé térképén néhány fontosabb koordinátát. Főleg, mert hála Boris nyelvi leleményességének, nem mindent úgy hívunk, ahogy a calgaryiak.

  • ">Gödör - Valójában a Heritage Drive és a Deerfoot Trail kereszteződésben található bevásárlónegyed. Nevét onnan kapta, hogy egy lejtő alján, a gödörben fekszik. Praktikus, mert szinte az összes nagyobb üzlet megtalálható a területén. Többek között a SuperStore (hipermarket), az IKEA (ha honvágyad van, menj be és azonnal úgy érzed, otthon vagy), Coast  Mountain Hardwear (outdoor), Michaels (gigamega kreatívhobby), Future shop, Best Buy (kind of MediaMarkt), Kuckó (leánykori nevén CostCo, kind of Metro áruház). Olyan Calgarian must have-ekbe is betérhetsz felfrissülés gyanánt, mint a Tim Hortons vagy a Wendy's. Akkor se aggódj,  ha szakad a cérna, ejtsd útba a liquor store-t egy-két üveg sörért. 
  • Chinook Plaza - a Chinook (ejtsd sinuk) Plaza a csinuki úton van...legalábbis HajasLaci szerint, aki így hívja a Macleod Trailt. Semmi extra, egy hatalmas pláza, ahol körülbelül ugyanazokat a nagy márkaboltokat találod meg, mint a Magyarországon. 
  • Talisman Centre - Hatalmas rekreációs központ, rengeteg fitness, wellness és sport lehetőséggel. Nagy előnye, hogy egészen este 11-ig (hétvégén 10-ig) nyitva tart és az utolsó másfél órában a belépő csak 5 dollárba kerül.
  • MEC - azaz Mountain Equipment Co-op. Az egyik, talán a legnagyobb és legolcsóbb outdoor bolt. Ha Calgaryban, a Sziklás-hegység lábánál élsz, biztos lehetsz benne, előbb-utóbb elkap a hegyláz. Szerintem a városban való közlekedést is tekinthetjük télisportnak, egy-egy havatjeget hozó légköri front után. Itt az aláöltözet, a pehelykabát, a túrabakancs és a maszk simán utcai viselet.
  • Nyúldomb - vagyis a Nose Hill. Igaza van Borisnak, inkább domb és valóban gyakran látni arrafelé nyuszikat. Kedvelt szánkópálya, de ide járnak ki Johnnyék snowboard gykorláshoz is. Bé is a Nyúldombon avatta fel boardját, na meg a tudását is. Első csúszásokhoz ideális lejtő.
  • 17th AveCalgary ütőere, végestelen végig klubbokkal, bárokkal, éttermekkel, boltokkal. Nyáron igazi hangyaboly, ahol nem győzöd kapkodni a fejed a rongytetős Mustangok és a bandababák között.

Laundry malacpersely

Calgaryban a bérelt lakások többségében nincs mosógép, hanem egy közös mosókonyha található az épületek alagsorában. A mosó-és szárítógépek árfolyama változó, nálunk egy mosáshoz 4 db 1 dolláros és egy 25 centes kell. Hamar nagy kincs lett minden dolláros érme, külön gyűtjük őket. 

Alberta Basic Licence Driver's Handbook


A sima magyar jogosítvány nem érvényes Kanadában. Ahhoz, hogy Albertában vezethess, nem árt, ha még otthon kiváltod a nemzetközi jogosítványt. Azért ne örülj, ez is csak 1 évig érvényes, a "türelmi idő" letelte után vizsgáznod kell az adott tartomány "KRESZ-éből". A tananyag nem lehet túl bonyolult, ha azt nézzük, hogy az albertai kézikönyv egy 150 oldalas vékony füzet. A szabályok nagy része is ugyanaz, mint otthon, inkább az angol kifejezések miatt izzadhatsz meg egy kicsit. Mivel szinte az összes autó automata váltós, a vezetés se annyira komplikált. Hogy megint Borist idézzem: "Beb*szod Débe, azt meg sem állsz Vegasig".

 

 

 

Útikönyv Banffról és Canmore-ról

Mindkét város a Sziklás-hegységben található, Calagarytól egy-másfél órányi autóútra. Nekem Canmore a szerelem, igazi hegyi kisváros, ahol rátaláltam egy valódi fotelbesüppedős, kandallós, félhomályos kávézóra (Bagel Co.), ahol végre nagyon finom kávékülönlegességeket és házi süteményeket lehet kapni.

 
Banff kicsit messzebb, a Banff National Park területén fekszik. A Parkba csak belépővel lehet behajtani - érdemes éves bérletet váltani, ami összesen 27 parkba érvényes - de aki csak a városba szeretne elmenni, annak nem kell külön fizetnie. Banff engem mindig a hegyek ölében fekvő alpesi sífalvakra emlékeztet. Talán azért is, mert a régió legnagyobb síközpontja, Sunshine Village igen közel van, ezért mindig sok a sípályákról érkező turista, a központi utcán pedig egymást érik a kölönböző souvenir boltok, ahol nincs olyan használati(?)tárgy, amiből ne kapnál medvéset.
 

 

Textil bevásárlószatyor

Szintén volt már téma a blogon a calgaryi nejlonzacskó biznisz. Annak ellenére, hogy a város elég sok zöld programot működtet és szinte mindent visszaváltanak és újrahasznosítanak, a műanyagzacskó-addikció valahogy nem akar csillapodni. Az újév egyik legnagyobb sajtóvisszhangját kiváltó vitatémája, hogy a város vezetése éppen azon töri a fejét, hogyan tudná betiltani a műanyag zacskókat. 
Mi minden bevásárláshoz textil szatyrokat vagy dobozokat viszünk és igyekszünk a pénztárnál nyomatékosítani, we don't need a bag. Ennek ellenére előfordul, hogy résen kell lennünk, végül ne zacsizzanak be automatikusan mindent. Bé-t is felszereltük gyorsan egy zöld textilszatyorral, amin sítulsosan a Dollar Giant logója feszít. 
A dolcsibolt szintén egyik kedvenc bevásárló helyünk, mivel gyakorlatilag semiben nem különbözik egy nagyobb bolttól, viszont mindent egy dollárért lehet kapni.  Árulnak mindent a fürdoszoba, konyha, lakberendezés, giccsöntött borzalom, kreatívhobby témában. 

Kulcstartó

Talán ez is Boristól indult, még ő ajándékozta meg Stepet érkezésekor egy Kanadás kulcstartóval. Aztán Step vett egyet Johnnynak, majd én is kaptam. Így Bé se lóghat ki a sorból. Bár nem teljesen egyformák, kicsit oda kell figyelnünk, nehogy véletlenül a másik kulcscsomóját vágjuk zsebre.

Canadian Women Love Hockey

Ezt a mondatot egy pecsét formájában sikerült beszereznünk. Kanadában a hoki kikerülhetetlen. Az egyes városok csapatai szinte helyi szimbólumok. Ha Calgary Flames hazai pályán játszik, szinte felbolydul a város, mozdulni sem lehet a Stampede Dome környékén. A hokimez pedig ugyanolyan kötelező viselet, mint a cowboy kalap, még a munkahelyek dress code-ja is szemet húny felette. Feltéve, hogy a helyi csapatét viseled. Maga a meccs külön show, bár mi még csak az ifi csapatot, a Calgary Hitment láttuk. Ígérem, mihamarabb igyekszem tapasztalatot szerezni a Flamesről is. 

Molson

A csomagolást is igyekeztünk kanadásítani, ezért mindent egy nagy, Canadian Molson kartondobozba tettünk bele. A Molson egyike a helyi söröknek, általában mi ezt isszuk. Mivel én boros vagyok, az ízélményről nem tudok beszámolni, de az még nekem is feltűnt, hogy a sörösüveget kisebbek, mint a magyarországiak. Pontosan 341 ml-esek, ami biztos valahány oz vagy pint, esetleg quart, de ezt most hadd ne számoljam ki. 
Ha már sör és Kanada, akkor álljon itt üdvözlő végszóként egy Molson reklám, amiért ismételten köszönet Adamnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: calgary


A bejegyzés trackback címe:

https://doratheexplorer.blog.hu/api/trackback/id/tr46873953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása